Monday, December 20, 2010

~ HIdAYah Yg PeRLu DiCArI DaN DiJEmPUt

Posted by ahmad bukhori


Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim.


"Aku nak jadi baik!". Tiba-tiba mulutnya memaculkan kata - kata itu. Hatiku tersentuh. Alhamdulillah bagus la tu. Mari kita sama-sama jadi baik. Tetapi baik yang macam mana kah?..

Hidup aku sebelum dan selepas memahami Islam sangat berbeza.Betul! Sangat berbeza! Aku bersyukur. Alhamdulillah. Nafas lega. Aku rasakan sinar Islam dan hidayah serta petunjukNya itu telah merubah matlamat hidupku. Ya MATLAMAT. Matlamat kita diciptakan di dunia ini. Untuk menjadi khalifah yang beribadah. Khalifah yang memegang banyak tanggungjawab. Dan tanggungjawab utama mengabdikan diri kepada Allah dan mengajak orang lain. Kamu tidak ingin jugakah?. Tiba-tiba suara itu muncul. "Err..tidak mengapala. Aku ini lain. Kau itu lain lah". "Eh, kau juga boleh! Siapa kata kita tak boleh rebut hidayah itu. Hidayah itu milik Allah. Dan setiap hamba Allah di bumi ini bisa memilikinya.

"Err, ala, hidayah tak sampai lagi kat aku. Macam mana aku nak berubah!". "Hidayah tak sampai?..Hmm. Kau tahu tak apa yang patut kita buat, dan apa yang tak patut kita buat". "Ye ye. Aku tahu. Tapi kadang - kadang tue, aku malas lah nak buat dan ikut". "Haa. Kan aku dah cakap. Kau tahu perkara tu kau tak boleh buat, tapi kau nak buat juga. Jadi siapa yang kita nak salahkan ni.". "Hmmm.."

Aku teringat ketika mengajak sahabatku untuk solat berjemaah. "Alah, malas la. Kau solat sajalah.." dan lagi, "ala, kita solat sendiri - sendiri lah, lagipun kita nak turun makan kat pukul 8 nanti, nanti lambat pulak"..Ya Allah, kita utamakan kehendak dunia berbanding persembahan amalan kita kepada Allah?!!..Astaghfirllah.

Ya. Hidayah itu memang milik Allah. Beruntunglah bagi sesiapa yang Allah kurniakan hidayah yang tidak putus - putus. Sentiasa berlumba untuk lakukan kebaikan. Tapi macam mana dengan orang yang masih kurang dengan kesedaran itu?! Hidayah itu berada dekat dengan diri manusia, amat dekat tetapi tidak diendahkan. Hidayah itu yang berbisik di hatinya, suara hati yang suci. Bukankah Allah sentiasa berada dekat dengan hamba-Nya.

Apabila berbuat jahat dan mengaku belum mendapat hidayah Allah. Padahal dia menutup mata dan hatinya ketika hidayah Allah itu datang.

Hidayah perlu dicari, dipelajari dan dibuktikan dengan amalan. Hidayah bukan sekadar ilmu tanpa direalisasikan, bukan angan-angan. Untuk itu orang beriman perlu menghadirkan hatinya sentiasa bersedia menerima hidayah Allah. Petunjuk Allah berada di mana-mana, pada ayat tergambar di dalam al-Quran, pada keadaan manusia beraneka sifat dan tabiat, pada gambaran kehidupan alam semesta yang memantulkan kebesaran Allah.

Jom, mari kita suburkan hati dengan tips di bawah nie!


Seseorang perlu mengamalkan beberapa langkah untuk mendapat hidayah Allah, iaitu


1- Mencari ilmu.

Orang yang hatinya rindu kepada permainan, hiburan dan kelalaian dunia biasanya tiada masa untuk ilmu. Kadang-kadang mencuri masa yang sedikit untuk membaca al-Quran tanpa penghayatan. Terlepas peluang mengkaji hadis Rasulullah dan tidak terdetik di hati mempelajari sunnah dan mengamalkannya.

Kedudukan ilmu bukan untuk menghantarkan seseorang pada satu gelaran alim, ustaz atau tok guru. Tetapi, matlamat menghidupkan ilmu dalam diri adalah untuk menghantarkan kita berada dekat dengan Allah.

Ilmu membolehkan seorang hamba memahami bentuk ketaatan dan kesetiaan kepada Allah, mempelajari dan menghindari jalan yang dimurka-Nya. Ilmu juga membuka mata hati insan untuk mengenali diri sendiri dengan lebih mendalam, di mana kekuatan dan kelemahan yang perlu diperbaiki. Ilmu diharapkan melahirkan Khalifatullah berpotensi memakmurkan bumi.


2- Mendampingi orang soleh.

Seseorang yang istimewa kedudukannya di sisi Allah memiliki sesuatu tidak dimiliki manusia biasa. Tutur katanya mampu menghantarkan petunjuk, hidayah dan hikmah ke dalam hati yang mendengar, akhlaknya menjadi penyejuk mata orang memandang, jasa dan perjuangannya menjadi sebutan yang tidak lapuk ditelan zaman.

Beruntung sesiapa yang bersahabat dengan mereka disebabkan amal soleh dan teladan ikhlas mampu menggerak hati ke jalan Allah dengan memperingatkan hamba-Nya berwaspada memilih sahabat sehidup semati, dunia akhirat.


3- Mengikuti sunnah Rasul dan Salafus soleh.

Setiap mukmin wajib beriman Rasulullah SAW berperanan menghantarkan petunjuk hidayah kepada umatnya hingga akhir zaman. Jadi, mengapa ada golongan yang mengaku Muslim mencari petunjuk lain yang bukan dibawa Rasulullah?

Fenomena mengada-adakan sesuatu urusan agama yang tidak pernah dilakukan baginda dan sahabatnya jika dibiarkan berlarutan boleh menimbulkan fahaman baru yang menyalahi sunnah Rasulullah. Rasulullah pernah menyentuh perkara ini kepada Huzaifah Ibn al-Yaman, kebaikan yang ada pada umat Islam menjadi pudar kerana timbulnya unsur dakhan di kalangan mereka.


- Penulis adalah Mufti Perlis.0 comments: